Så blev My Foodie världens bästa mellanmål

Det är alltid lätt att vara stolt över någonting man har skapat som man är riktigt nöjd med men när ens skapelse dessutom vinner pris, är det svårt att hålla tillbaka känslorna. Så kändes det i alla fall när My Foodie vann utmärkelsen bästa mellanmål (best convenience food) vid World Food Innovation Awards i London. Vi visste ju att vi hade tagit fram ett revolutionerande mellanmål som är mättande, nyttigt, fri från allergener och framför allt riktigt gott men det är en mycket speciell känsla när omvärlden håller med.

Det har varit en spännande och rolig resa att utveckla My Foodie. Så här gick det till när vi kom på idén och tog den hela vägen till prispallen i London.

Ett mellanmål för en mer hälsosam och smartare konsument

I dag är vi alla väldigt medvetna om hur vår omvärld, våra kroppar och vår mat påverkar varandra. Man stoppar inte i sig vad som helst och kraven på ett mellanmål är höga. När vi fick idén till My Foodie kom den ur följande insikter:

  • Dagens konsument är mycket hälso- och miljömedveten. Man vill ha klimatsmart växtbaserad mat fri från tillsatser som är bra både för hälsan och planeten. Gärna med lokalproducerade råvaror.
  • Dagens konsument är på språng. Man vill ha något med sig som är lätt och enkelt att stoppa i sig medan man reser eller är på väg mellan jobb, träning och andra aktiviteter. Samtidigt får smidigheten inte kompromissa med innehållet. Det måste vara mättande, nyttigt och gott.
  • Ett mellanmål för dagens konsument måste passa alla. Socker, laktos, gluten, allergener eller andra tillsatser får inte stå i vägen för en snabb och mättande munsbit.

Efter att ha klurat lite utifrån de här kraven insåg vi snart att lösningen fanns precis runt knuten, ute på de svenska åkrarna. Vi ville göra något som liknade en smoothie men som var både matigare och nyttigare. Vad kunde då vara bättre än att basera den på svensk potatis och rapsolja? Potatis är ju en av de få råvaror som det går att överleva enbart på, den lilla knölen är ju inte bara fylld med protein, fibrer och kolhydrater, den innehåller också gott om vitaminer och mineraler. Rapsoljan är inte fy skam den heller med sitt höga innehåll av nyttiga Omega-3 oljor och gynnsamt förhållande till Omega-6 fettsyror. Tillsammans blev de den perfekta basen för det ideala mellanmålet vi vill utveckla.

Problemet var bara att potatis och rapsolja inte vill blanda sig.

Lyckligtvis befann vi oss på helt rätt plats för att lösa det problemet.

Lund – staden där forskning aldrig har smakat så bra

Sedan universitet i Lund grundades 1666 har den gemytliga skånska staden varit en av landets största källor till klokskap. Men det är inte bara en plats där idéer föds och problem löses – Lund är också en stad känd för sina livsnjutare och sitt passionerade förhållande till god mat. Det gick inte att tänka sig en bättre plats för att lösa utmaningen med potatisen och rapsoljan.

Det är professor Eva Tornberg vid Lunds universitet som lyckades knäcka hur den hälsosamma blandningen skulle kunna användas som bas i My Foodie. Eva är lika kunnig som envis och med hjälp av hennes unika forskning lyckades potatisen och rapsoljan bli en värmestabil vegetabilisk emulsion rik på Omega-3. Den perfekta basen i världens bästa mellanmål.

Tack vare den här patenterade lösningen kunde vi nu blanda den nyttiga och mättande basen på potatis och rapsolja med andra smaker för att skapa My Foodie. Svenska smaker och svensk innovation serverad med kärlek från Lund.

Nordiska smaker i skön harmoni

Forskning må vara bra för att skapa en så hälsosam bas som möjligt till världens bästa mellanmål, men det måste smaka bra också. Riktigt bra. Det löste vi genom att återigen ta hjälp från den svenska naturen. Först blandade vi i äpple i vår patenterade bas. En frukt som är lika känd för sin friska och goda syrlighet som för att den skrämmer bort doktorer, något som är mer än bara ett ordspråk eftersom äpplen innehåller C-vitamin, pektin, kalium, flavonoider samt mycket fibrer, och är en av våra nyttigaste frukter. Dessutom passar smakerna i äpplet mycket bra ihop med de tre goda bären som vi piffade till My Foodie med: blåbär, hallon och havtorn. Nu hade vi lyckats med det vi ville uppnå, att skapa ett nyttigt och mättande mellanmål som är fullt med smak, näring, vitaminer, mineraler, fibrer och Omega-3, men fritt från tillsatt socker, gluten, laktos och soja och andra tillsatser. Klimatsmart, unikt, veganskt och perfekt för att förtäras på språng. Såklart att vi är mycket stolta över att ha lyckats med att ta det bästa från den svenska naturen, göra det ännu bättre tack vare svensk forskning och kunskap, vinna priset bästa mellanmål i London och nu kunna presentera vår patenterade godsak till sugna gommar världen över. Det här är bara början på en stor resa men vi glömmer aldrig våra rötter i Lund.

Läs mer

 test