Älskade knöl – därför är potatis så bra

Vi älskar verkligen potatis här i Sverige. Vi äter faktiskt i snitt 50 kilo potatis per person och år (snittet i världen är på 33 kilo). Kokt, stekt, pressad, ugnsbakad, rostad, som strips eller chips, vi stoppar verkligen i oss potatis så fort vi kan. Nu går den till och med att dricka, potatis är nämligen en av de viktigaste ingredienserna i My Foodie. Den fantastiska lilla knölen har så många goda egenskaper att vi verkligen kände att den måste vara med i vårt unika och goda mellanmål.

Här får du veta varför potatis är en så speciell rotfrukt, plus lite intressanta fakta som du nog inte kände till om potatis.

Lev gott på bara potatis

Visste du att potatisen är en av få råvaror som du nästan kan överleva enbart på? Den innehåller i princip alla näringsämnen vi behöver, utom A- och D-vitamin, men det fixar man med en klick smör på potatisen, så det är kanske inte så konstigt att den här rotfrukten har en så framträdande roll i det svenska köket och i resten av världen. Det här är alla de näringsämnen och nyttigheter man hittar i potatisen:

  • Protein
  • Kolhydrater
  • Fibrer
  • Mineraler som järn, kalcium, magnesium, fosfor, kalium och zink
  • Vitaminer som betakaroten, folat, tiamin, riboflavin, niacin, samt vitamin C, B6, E och K

Att äta 100 gram potatis ger en tredjedel av dagsbehovet av vitamin C och en femtedel av det kalium vi behöver. Det höga innehållet av kostfiber gör dessutom att man håller sig mätt länge på potatis. Därför är den här mångsidiga knölen ett måste i My Foodie. Tillsammans med rapsoljan får man dessutom hälften av dagsbehovet av Omega-3. Det är svenska råvaror och innovativ matkonst när den är som bäst.

Visste du det här om potatis?

Den näringsrika knölen har en lång och spännande historia. Visste du att:

  • Det är en rotfrukt som har funnits så länge vi kan minnas. Den äldsta dokumenterade odlingen av potatis är från Inka-folket i Peru och Bolivia som odlade den redan 5000 f.Kr.
  • Antoine-Augustin Parmentier var den som hjälpte den franske kungen Louis XIV att göra potatisen populär i Frankrike. Det gjorde han genom att bjuda på stor fest 1767 med enbart potatisrätter på bordet, ett koncept som Parmentier kom på när han satt fängslad i Tyskland och enbart fick potatis att äta.
  • Potatis är det första vegetabiliska frö som odlades i rymden då man odlade potatis på rymdfärjan Colombia 1995.
  • I finalen av tävlingen Årets Kock 2019 är en av uppgifterna servera sex tallrikar av en rätt med potatis som huvudråvara. Det med motiveringen att ”potatis är en underbar och viktig råvara i den svenska mathistorien som verkligen förtjänar att hyllas.”

Ett nytt sätt att njuta av potatis

Potatis är verkligen en nyttig och underbar råvara som förtjänar att hyllas, inte minst för att användas på så många sätt som möjligt. Med så många näringsämnen innanför skalet visste vi att vi kunde använda potatisen för att göra en ny, ännu nyttigare och mer mättande foodie. Speciellt om vi blandade potatis med den välgörande rapsoljan för att skapa det ultimata vegetabiliska mellanmålet för de som har ont om tid men en god aptit på livet. Kruxet var bara att potatis och rapsolja normalt sett inte löser sig med varandra. Det löste vi med forskning vid Lunds universitet (potatis och svensk vetenskap har ju länge gått hand i hand, så vi ville gärna fortsätta den traditionen). Professor Eva Tornberg lyckades få potatisen och rapsoljan att samsas och det hela slutade i ett patent. My Foodie blev faktiskt så god och nyttig att den tilldelades utmärkelsen världens bästa mellanmål på World Food Innovation Awards i London. Det tackar vi potatisen, svenskt jordbruk och svensk forskning för.

Tack vare att vi kunnat använda så bra råvaror i My Foodie har vi lyckats skapa ett mellanmål helt fritt från socker, gluten, laktos, soja och allergener så att alla kan få njuta av det. Istället har vi fyllt det med klimatsmarta vegetabilier som är fyllda av vitaminer och mineraler samt massor av god smak. Nu hoppas vi att vår potatisbaserade foodie ska ge sig ut i världen och ta potatisen på nya äventyr och hitta nya fans. Det förtjänar den.

Läs mer

 test